onsdag 30. november 2011

Jula er et forstørrelsesglassI noen år var jeg så heldig å få lov å jobbe med mennesker som hadde kreft. Det var en fin jobb. Jeg møtte så mange fantastiske mennesker som ga så mye av seg selv. Jeg fikk komme nær pasientene og familiene deres i en veldig spesiell livssituasjon. Ingen av dem som kom til avdelingen vår hadde tenkt at dette kom til å ramme dem. De var som oss. Levde livet sitt. Hadde en hverdag. De gikk ikke rundt å tenkte at de en dag brutalt skulle rives ut av den trygge hverdagen og inn i en ny uforutsigbar tilværelse. Det var mange unge som kom dit jeg jobbet. Det kunne vært meg. Det kunne vært en av de jeg er glad i. I begynnelsen tenkte jeg mye på det, og jeg ble redd for at noen av mine skulle få kreft. Etter en stund merket jeg at jeg måtte ta et oppgjør med redselen. Jeg bestemte meg for å ikke la den få plass i livet mitt. Jeg ville ikke at det skulle være det jeg tok med meg fra den fine jobben. Jeg ville ta med meg takknemligheten. Takknemligheten over at jeg og mine var friske og har det godt. Det er nemlig ikke en selvfølge. Det er og en lærdom jeg har tatt med meg.


Mange år etterpå er det fortsatt viktig for meg å være takknemlig for det vi har. Det er ingen selvfølge. Livet kan på en, to, tre bli snudd på hodet. For mange har det skjedd det siste året. Det er mange som møter denne jula med blandete følelser. Mange som savner noen. Mange som har det vanskelig på en eller annen måte. Jula er som et forstørrelsesglass. Det gode blir bedre, og det vanskelige blir vondere. Jeg syntes det er fint å huske på det i den tiden vi nå går inn i. Det er så mange som strever. Livet har ikke fart lett med alle. Det har årene jeg har jobbet med mennesker som sliter med rusproblemer lært meg. Også i den jobben fikk jeg møte så mange fantastiske mennesker. Også den jobben gav meg verdifull lærdom.


Jula er en fin tid. Jeg vil nyte den sammen med de jeg er glad i. Jeg vil kjenne på takknemligheten over det jeg har, ikke fokusere på det jeg noen ganger mener jeg mangler. Jeg vil sende en varm tanke til alle de som kjenner på smerten i denne tiden. Jula er så mye følelser.

1 kommentar: