mandag 17. juni 2013

Vi trenger flere sirkusdirektører


Guttene våre er glade i  Torbjørn Egners fortellinger. Det er stor stas å besøke Kardemomme by i dyreparken. I går var røverne på plass, og minste gutten løp etter dem og ropte at de måtte gå i fengsel med stort alvor. Siden han bare er to og et halvt år ble det hele uttalt med stor iver og litt omrokkeringer på stavelser. Det var et minneverdig øyeblikk. Da kom jeg til å tenke på noe jeg skrev i Dagen i vinter. Jeg ble nemlig inspirert av de allerede omtalte røverne. Vi spilte inn riksteateret sin forestilling som ble vist på NRK i romjulen, og både mor og barn har sett den mange ganger.
På slutten av forestillingen slukker Kasper, Jesper og Jonatan brannen i tårnet til Tobias. De tre røverne er plutselig helter. Den ene blir brannmester, den andre blir baker, men siste mann står igjen og lurer på hva han skal gjøre. Alle de andre har jo fått viktige oppgaver. ”Hva har du lyst til da?” spør politimester Bastian. Den siste røveren nøler litt, før han forteller at han alltid har drømt om å bli sirkusdirektør. Han ser litt forlegen ut når han presenterer sin store drøm. Det er da politimester Bastian gjør det jeg syntes er så fantastisk. Han utbryter begeistret: ”Sirkusdirektør. Det kunne vi trenge. Vi har jo ikke noe sirkus i Kardemomme by!”.

Røveren hadde en drøm som ikke var helt som de andres. Han ville noe litt annerledes. Kanskje litt mindre fornuftig i enkeltes øyne. Men det var heldigvis en som oppmuntret han. Det var en som tok drømmen hans på alvor. Det er fantastisk når drømmer blir møtt slik. Da våger vi å tro litt mer på oss selv. Vi trenger mennesker som drømmer stort, annerledes, litt ”ufornuftig”. Vi trenger mennesker som våger. Vi trenger mennesker som oppmuntrer. Vi trenger flere sirkusdirektører, og vi trenger mennesker som hjelper og heier dem frem. Slike som politimester Bastian.
 

4 kommentarer:

 1. Ja er det ikke helt utrolig at han faktisk fikk
  positiv respons på å skulle bli sirkusdirektør.
  Flott. Heldige de som møter slik respons når
  de kommer med drømmene sine. Så utrolig viktig.
  Ønsker deg en herlig dag :)

  SvarSlett
 2. Så fine tanker..! :) Jeg er så skjønt enig..støtte til å realisere drømmer er noe vi alle burde forsøke å tilby våre nærmeste :)

  SvarSlett
 3. For et nydelig innlegg! Og så både viktig og sant. Jeg er superfan av det med å sette drømmene sine ut i livet, og helst drømmer som er litt større enn vi selv tror er mulig. Samtidig var det så godt å lese dette, og bli minnet på at alle drømmer er viktige. Store eller små, rare eller normale. Og jeg har lyst til å være en som kan støtte folk i det.

  Takk for kommentar hos meg, takk for at du er så oppmuntrende, og takk for alt du deler :)

  Ønsker deg ei velsigna god helg, jeg solgte boka de senest i sta :) KLEM

  SvarSlett