onsdag 23. februar 2011

Roller

En stille stund mitt i hverdagen....Det er deilig det. Lillegutt er hos tante, og minsten sover (håper jeg). Bare meg i sofaen med pcen. Sjeldne øyeblikk for tiden. Livet som tobarnsmamma er gøy og travelt. Skulle noen ganger hatt to fang, fire armer og en ekstra hjerne som overtok når den ene streiker på grunn av lite søvn. Men litt tenker jeg jo på i hverdagen innimellom bleieskift, trassanfall, amming, lese-boka-stunder og klesvask (sistnevnte er plutselig blitt en meget stor del av tilværelsen). Og i det siste har jeg tenkt på roller.

Jeg er Heidi. Heidi er blant annet kone, mamma, datter, svigerdatter, søster, venninne, husmor, arbeidssøker (har faktisk vært på jobbintervju!!!). Kontrasten fra klesvask, klissete små lanker som gir god klem, amming og bæsjebleier blir ganske stor når en sitter på et jobbintervju og smiler sitt beste, forhåpentligvis kompetente smil, iført for en gangs skyld helt rene, pene klær. Noen ganger blir jeg litt andpusten av alle rollene. Og lengter etter stunder som dette. For med roller følger det forventinger. Enten de kommer fra andre eller oss selv. Og disse forventningene ønsker jeg jo selvfølgelig å oppfylle. Noen ganger går det bra, andre ganger ikke. Og alt etter mengde søvn og gråt i heimen takler jeg disse uoppfylte forventingene bra eller dårlig. Det er så lett å slå seg i hodet med det en ikke rakk, ikke orket, ikke klarte. Slå seg enda en meter ned i slitenheten. Det er så lett å la selvbildet som husmor synke i takt med tøyvasken som tårner seg opp.

Vi kvinner i dag har det nok på mange måter lettere enn generasjonene før oss, men jeg tror og alle rollene vi skal fylle gir oss nye utfordringer. Vi skal føde barn, men det skal ikke sees på oss, vi skal leke og underholde barna, men det skal helst ikke sees på huset at de bor der. Vi skal jobbe, men ikke for mye. Moteblader og interiørblader gir oss masse inspirasjon og underholdning, men kankskje også litt dårlig samvittighet??? Nå er det jo tilogmed egne mammablader (som jeg liker veldig godt, faktisk), med mote for mamma og barn. Bare så dumt at mammaene i disse bladene ikke ser ut som de har født, og at jeg dermed hadde sett idiotisk ut i klærne de viser.

Det ble mye om roller... hadde ikke tenkt å skrive så mye. Men nå kommer det viktige. Mitt i mine tanker om roller og forventinger kom en annen tanke. En god, varm tanke som ga hvile. En rolle som jeg hadde glemt mitt oppe i alle de andre. En rolle som ikke har noen krav. En rolle der en annen har kontrollen, og en uendelig omsorg. Et fang å krype opp på når det stormer. En hviskende stemme som sier at "her er hvilen". Jeg er Guds datter.

1 kommentar:

  1. Leste dette innlegget i går da jeg kom hjem fra jobb...litt sliten, uten tid til å slappe av grunnet familien som trengte oppmerksomhet :) Var akkurat ordene dine jeg trengte da...tusen takk!!
    Klem

    SvarSlett